måndag 5 januari 2015

Varje år är ett nytt rekordår

I Magasinet Neos sista nummer för 2014 beskriver Ivar Arpi den närmast surrealistiska arbetssituation som uppstått på Migrationsverket efter att managementmodellen Lean har införts, en managementmodell som av kritiker har kallats för management by stress. Migrationsverkets ledning ville med den förändra det statliga verket från en ineffektiv koloss till en väl trimmad sportbil. Så verkar det tyvärr inte ha blivit. Personal som Arpi har talat med berättar om hur de, sönderstressade under en ständigt ökande arbetsbörda, möts med "frikyrkostämning", skrattrum och diplom ifall de lyckas bita ihop och inte gnälla under en arbetsmånad. Efter drygt tio år som deltidsarbetande inom den offentliga sektorn känner jag igen mig och förstår deras frustration och oro. Det är när Arpi talar med de anställda och beskriver konsekvenserna av Lean som hans text är som bäst. Men ibland dyker det upp små stycken som får mig att haja till.

"Varje år är ett nytt rekordår för svenskt flyktingmottagande. För att möta uppgiften växer Migrationsverket väldigt snabbt. Relativt oerfarna tjänstemän möter en av Sveriges största utmaningar någonsin. Hur påverkar allt detta verksamheten?"

När Arpi påstår att varje år är ett nytt rekordår för svenskt flyktingmottagande så ser jag en spikrak diagonal linje som ständigt går uppåt framför mig. Men så är det inte. Antalet som söker asyl i Sverige varierar ständigt beroende på hur världen omkring oss ser ut. Tittar vi på diagrammet över antalet asylsökande i Sverige mellan 1987 och 2013 så ser vi en böljande kurva med en markant topp runt 1991 och 1993. Då var inbördeskriget i forna Jugoslavien i full gång. Efter dessa toppår sjunker antalet asylsökande markant.

2013 så kom de flesta som sökte asyl i Sverige från Syrien, Eritrea, Somalia och Afghanistan. Tillsammans var de asylsökande drygt 54 000 och kom från 140 olika länder. Syrien sticker ut med drygt 16 000 asylsökande, troligen är de fler då den näst största gruppen som sökte asyl är statslösa. Från Eritrea kom nästan 5 000 och från Somalia runt 4 000.

"–Det finns jättemånga människor som kastar bort sitt pass. Antingen på eget bevåg eller för att smugglaren säger att man ska göra det. Men vem som gör det och vem som helt enkelt inte hade möjlighet att få med sig sitt pass, det vet vi inte, säger Mikael Ribbenvik.

Samtidigt kan man undra om det inte är extra viktigt med erfarna handläggare i just dessa fall. Nyligen skickade Säpo en varning till Migrationsverket om att jihadister som stridit för Islamiska staten i Syrien och Irak kunde misstänkas försöka få asyl i Sverige, med hjälp av förfalskade eller stulna pass.
"

Jag tror att vi alla blir misstänksamma när personer dyker upp utan pass. Vad försöker de dölja? I Syrien har inbördeskriget pågått sedan 2011 och Daesh/IS våldsamma och blodiga framfart i Irak och Syrien har ytterligare förvärrat läget. Flyktingströmmen från området har skapat stora problem i grannländerna. Över en miljon har flytt från Syrien till Turkiet, lika många till Libanon och drygt en halv miljon till Jordanien.
Runt 80 000 flyktingar lever i flyktinglägret Zaatari vid den
Syrisk-Jordanska gränsen.

Jordanien är kanske det land som drabbats hårdast av konflikterna i Mellanöstern. Av landets ca 6.5 miljoner invånare är 1.9 miljoner palestinska flyktingar. Landet hade 2011 även tagit emot mellan 600 000 till 1 000 000 flyktingar från Irak och nu ytterligare ett stort antal flyktingar från Syrien. Alla de flyktingar som passerade gränsen till Jordanien fick lämna över sina id-handlingar till de jordanska myndigheterna. Över en halv miljon flyktingar resulterar i en enorm mängd id-handlingar. I oktober 2013 hade de jordanska myndigheter med hjälp av UNHCR lyckats sortera och dokumentera nästan 180 000 av alla dessa id-handlingar från syriska flyktingar. Detta får mig att anta att id-handlingar skapar en mängd funderingar hos flyktingar. Är de bra att ha eller gör de så att jag fastnar i ett flyktingläger i någon enslig öken? Vad ska jag göra ifall jag inte lyckas få tillbaka mina id-handlingar från myndigheterna? Det kanske är så att alla de som kommer utan pass inte har kastat dem, utan att de har id-handlingar som ligger någonstans i Mellanöstern och väntar på att bli dokumenterade?

Det hela kompliceras ytterligare av att även Syrien har haft en stor grupp palestinska flyktingar, mellan 300 000 och 500 000. Dessa har drabbats extra hårt av inbördeskriget då både Jordanien och Libanon vägrat att ta emot fler palestinska flyktingar. Ett fåtal har lyckats ta sig in i Jordanien men där nekas de tillstånd att röra sig fritt och är hänvisade till att bo i läger. Jordaniens relation till palestinierna är lång och konfliktfylld. PLO och Yassir Arafat ställde till en hel del problem för dem i slutet av 60- och början av 70-talet. Fortfarande lever drygt 300 000 av Jordaniens palestinier i flyktingläger. För de palestinska flyktingarna kan id-handlingar uppenbarligen skapa problem. Att "tappa" dem kan kanske hjälpa dem att framstå som syrier på flykt. Annars blir Turkiet och Europa ofta det enda alternativet för palestinierna. Från Turkiet kan flyktingarna från Syrien ta sig in i Europa via gränsen till Bulgarien.

"Migrationsverket fortsätter att växa. Likaså gör migrationen till Sverige."

Givetvis skapar den här kaotiska situationen problem för de som sitter och utreder här i Sverige. Att dessutom anpassa en verksamhet efter ständigt växlande behov - ena året 80 000 asylansökningar och det andra året 10 000 asylansökningar - är inte en lätt uppgift. Varför lyfts inte detta upp oftare när vi diskuterar Migrationsverket och dess organisation? Här anser jag att Arpi och många andra debattörer gör sitt stora misstag. De antar att flyktingströmmen konstant växer. Det hade förvisso varit problematiskt ifall det vore så. Men då hade i alla fall Migrationsverket lätt kunnat planera sin framtida verksamhet. Nu är det inte så. Vi vet att flyktingströmmen varierar. Just nu är den rekordhög. Men vi vet inte alls hur länge det kommer att vara så. Det borde rimligtvis vara möjligt att både skapa en god arbetssituation för de som arbetar på Migrationsverket med att utreda asylärenden och ge en någorlunda snabb och effektiv hjälp åt de som sökt sin tillflykt här.



Källor:
Magasinet Neo
The Atlantic
UNHCR
Salon
The Telegraph
Syrian Refugees

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar